Spaanse erfgoedmaand: "La Historia De Mi Gente"

Door: Amanda Zepeda

Mijn eerste leraren waren mijn ouders. Beiden groeiden op in immigrantenhuishoudens in de bruisende stad Los Angeles. Het waren Chicano huissleutelkinderen uit de jaren 70. Mijn vader begon op jonge leeftijd te werken en vulde het gezinsinkomen aan met een papieren route voor school en tuinwerk met mijn grootvader in het weekend. Mijn moeder hield van lezen en schrijven. Ze was van nature altijd goed met cijfers en woorden, waardoor ze opviel in haar lessen. Beiden waren snel van begrip en capabel, en toch werden ze geen van beiden bijzonder gepusht door hun ouders op academisch gebied. Als een uitdagende reactie hierop maakten mijn ouders er een punt van om zinnen te herhalen als “Waardeer wat je hebt”, “Let op op school” en “Je gaat naar de universiteit!”. Ze maakten er hun missie van om ‘de cirkel te doorbreken’ en ons te geven wat ze niet hadden gekregen.

Mijn vader kreeg uiteindelijk direct na de middelbare school een baan en mijn moeder ging naar een vierjarige universiteit, aangemoedigd door haar leraren. Ze stopte voordat ze afstudeerde, maar ging uiteindelijk bijna twintig jaar later terug om dat podium over te steken. De ervaringen die ze hadden geholpen om vorm te geven aan wie ze werden en zo vormden ze hoe ze besloten om mijn broers en zussen en mij op te voeden. Ze leerden ons het belang van familie, medeleven tonen, volharden en vooral de waarde van onderwijs.

Ik geloof dat onderwijs de meest waardevolle bron van vrijheid is die een mens kan hebben. Door de geschiedenis heen zijn mensen gevangengezet, gestraft en gehekeld vanwege kennis. Duizenden hebben gevochten om het te verkrijgen en anderen hebben gevochten om te voorkomen dat mensen het krijgen. Kennis is onze weg naar succes; kennis van onze cultuur, kennis van onze mensen en kennis van onze geschiedenis.

Toen ik opgroeide in de San Fernando Valley, werd ik omringd door mijn Latino-gemeenschap. Ik zag mezelf of mijn gemeenschap echter niet altijd vertegenwoordigd op school. We leerden over Columbus, de California Missions, George Washington, Andrew Jackson en vele andere onderwerpen en toch ontbraken de prestaties van mijn gemeenschappen op mysterieuze wijze in onze leerboeken en discussies. Hoewel die mensen en gebeurtenissen belangrijk zijn om de complexiteit van de geschiedenis van de Verenigde Staten te begrijpen, vertellen ze niet het volledige verhaal.

De eerste keer dat ik een Latina-leraar had, was de eerste keer dat ik een leraar had die sprak zoals ik, eruitzag als ik en verhalen had zoals de mijne. Ik had deze ervaring pas toen ik op de community college zat. Daarvoor had ik me zo lang niet verbonden gevoeld met mijn geschiedenis, het verhaal van mijn familie en mezelf. Ik had niet eens door dat er iets mis was. Tijdens mijn eerste cursus Etnische Studies leerde ik voor het eerst over het inheemse verzet tegen Europeanen in heel Noord-Amerika, of over machtige Chicana’s in de jaren zestig die sociale verandering eisten, of over de verweven geschiedenis tussen de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Het was mijn geschiedenis; het verhaal van mijn familie wordt verteld. Een verhaal over immigratie, verlies, trauma, liefde, kracht en doorzettingsvermogen. La historia de mi gente. Ik realiseerde me dat dit is wat ik wilde voor de volgende generatie. Ik wilde niet dat ze twintig jaar moesten wachten om hun verhalen te horen. Ik wilde dat ze zichzelf weerspiegeld, erkend en gewaardeerd zouden zien in hun K-12-lessen. Dus besloot ik door te gaan met wat mijn ouders waren begonnen, om te proberen de cyclus van gebrek aan onderwijs voor zoveel mogelijk kinderen te doorbreken. Ik besloot leraar te worden.

Latino Heritage-maand vieren betekent voor mij het herdenken en erkennen van degenen die ons zijn voorgegaan. Het betekent het eren van onze voorouders en het delen van hun krachtige verhalen in en buiten de klas. Verhalen van gemeenschap, van verzet, van liefde, van passie, van strijd en van prestatie. Verhalen waar we van kunnen leren, die ons samenbrengen en sterker maken.

Amanda Zepeda is een tweede generatie Chicana uit de San Fernando Valley. Ze was een transferstudent aan de gemeenschapsuniversiteit die afstudeerde aan de San Francisco State University met een dubbele major in geschiedenis en latina/o-studies en een minor in ras en verzet. Dit is haar tweede jaar als onderwijzeres op een middelbare school die zowel etnische studies als geschiedenis van de Verenigde Staten doceert en de afgelopen acht jaar in het onderwijs heeft gewerkt.By rhfhn