Het spannende deel is waar we naar een film kijken die onze volledige aandacht eist en we mogen beslissen wat het betekent. De flikkerende taferelen lijken ruwe vormen te vormen in hun bijna subliminale vorm, en de film is succesvol als het verzamelen van vormen, maar Russell heeft het ook doordrenkt met zijn eigen persoonlijke verliezen, zijn eigen reizen, zijn mensen, zijn plaatsen, zijn wereld. Avant-gardefilm kan een klinische meting zijn van tijd en getij, maar het kan ook een venster zijn in de ziel van zijn maker. Russell en ik hebben elkaar nooit ontmoet, maar ik denk dat ik bij elke film die ik van hem zie iets meer over hem weet. “Against Time” is een prachtige film, ik hoop nog meer films te zien met zijn mix van autobiografische directheid en aangename geometrie voordat het jaar om is. Over het algemeen hoop ik dat meer kunstenaars worden aangemoedigd om hun plotloze instincten te volgen om iets anders waar en moois te vinden, iets buiten de westerse beeldconsumptie.

Het is gemakkelijk om stagnatie te vinden als je innovatie wilt zien, om het nieuwe te zien. Ik hou net zoveel van Hong Sang-soo als de volgende cinefiel, maar mijn geduld met zijn stagnatie begint te slijten. Een paar jaar geleden, toen hij zijn vrouw semi-openbaar verliet voor actrice Kim Min-Hee, begonnen zijn films te voelen als bekentenissen, en dat was precies het soort opwindende pervers waar klassieke melodrama’s van worden gemaakt. Nu is het 2022 en ik vraag me af met hoeveel innovatie Hong nog bezig is. Mensen vertellen me dat “Walk Up” zijn meest opwindende jaren is, en ik moet ze op hun woord geloven. ik zag “De film van de romanschrijver” en ik blijf met vragen zitten.

Kim speelt een actrice die alleen voor vrienden werkt. Onze held is een romanschrijver die wil weten van haar ex-vriend, een regisseur, waarom hij niet harder zijn best deed om haar roman aan te passen voordat de deal om het aan te passen niet doorging. Ik heb de personages van Hong vaker rond een tafel Soju zien zitten drinken dan ik mijn eigen familie heb gezien in de afgelopen 6 jaar, ik denk dat ik wil weten waar dit project toe leidt. Wat nu? Komt er een Hong-film die ons vertrouwen in zijn levenslange en levensvernietigende project beloont? Zal Hong sang-soo een film produceren die net zo opwindend is als het idee om Hong Sang-soo te zijn, gefinancierd door festivals om al zijn grillen en wil na te jagen? Ik vond “The Novelist’s Film” goed genoeg, er was één compositie in het bijzonder die me mooier vond dan alles wat hij sinds 2010 heeft gecomponeerd, maar in het algemeen denk ik dat zijn doelloosheid wordt gesubsidieerd tot zijn eigen artistieke vergetelheid. Ik heb nog niet het gevoel gehad dat de ideeën van Hong niet iets zijn dat ik niet zou kunnen krijgen door Eric Rohmer-films opnieuw te bekijken. Als Hong sterft, weten we tot op de seconde precies wat hij dacht en voelde, en wat hebben we geleerd?

By rhfhn