Inheemse Amerikaanse voedselsystemen en voedselsoevereiniteitsgeleerde Elizabeth Hoover, universitair hoofddocent milieuwetenschap, beleid en management aan de University of California, Berkeley, is de nieuwste professor die terugkomt op het claimen van de Indiaanse identiteit. Hoover, die zichzelf al lang beschreef als van Mohawk- en Mi’kmaq-afkomst, zei in een verklaring op haar website dat terwijl ze opgroeide in en rond Indiaanse ruimtes in de staat New York: “Als gevolg van recente vragen over mijn identiteit , heb ik, samen met anderen, genealogisch onderzoek gedaan om de stamafkomst te verifiëren waarmee mijn familie me heeft grootgebracht, door online databases, archiefstukken en volkstellingsgegevens te doorzoeken. Hoewel het duidelijk is dat raciale identificaties in volkstellingsgegevens ingewikkeld en soms onduidelijk zijn (vooral omdat lange tijd de enige opties voor het identificeren van een ras wit, zwart en mulat waren), hebben we tot op heden geen gegevens gevonden van stamburgerschap voor een van de mijn familieleden in de stamdatabanken die werden geraadpleegd. Waar ik momenteel mee zit, is dat ik geen officiële documentatie heb om te verifiëren hoe mijn familie zich heeft geïdentificeerd.”

Nu, zei ze, “zonder enige officiële documentatie die de identiteit bevestigt waarmee ik ben opgegroeid, denk ik niet dat het juist is dat ik blijf beweren een geleerde van Mohawk/Mi’kmaq-afkomst te zijn, ook al staat mijn moeder erop dat ze heeft deze geschiedenis niet voor niets geërfd. Als zodanig heb ik mijn vrienden, medewerkers, studenten, collega’s en leden van het grote publiek benaderd om deze informatie over mijn identiteit te delen en deze relaties waar nodig opnieuw aan te knopen.”

Berkeley zei in een verklaring: “We beschouwen de kwestie van de etnische identiteit van Elizabeth Hoover als een zeer persoonlijke zaak”, en de universiteit “zal respecteren [Hoover’s] verklaring dat ze niet ‘denkt dat het juist is dat ik blijf beweren een geleerde van Mohawk/Mi’kmaq afkomst te zijn’. Onze toekomstige campuscommunicatie zal consistent zijn met haar positie.” Berkeley zei dat het geen rekening houdt met ras of stamverband bij beslissingen over tewerkstelling, en Hoover maakte geen deel uit van een clusterhuur, zoals elders is gemeld.

Hoover’s verontschuldiging is door sommigen bekritiseerd als het blijven schaden van inheemse Amerikanen, onder meer door trauma in haar eigen jeugd gelijk te stellen aan het feit dat ze inheems is. Hoover was een Ford Foundation Fellowship-ontvanger in 2009-2010, en dit programma beschouwt de identiteit van de Native American (of een andere ondervertegenwoordigde etnische groep) als een “positieve” maar geen vereiste factor voor selectie. Hoover was ook een Ford-postdoctoraal fellow in 2014-15. In reactie op de reacties van enkele studenten op haar nieuws op sociale media, zei Hoover via e-mail: “Ik heb hard gewerkt om de studenten met wie ik werk zo ondersteunend mogelijk te zijn, en wanneer ik het werk van een student evalueer, is het uitsluitend gebaseerd op de kwaliteit van dat academische werk alleen.”

By rhfhn