Toen onze eigen JimmyO regisseur Ti West en ster Mia Goth interviewde over hun X (bekijk het op DEZE LINK) prequel Parel (bekijk die HIER), West zei dat hij en Goth het script hadden gemaakt voor Parel samen terwijl hij twee weken in quarantaine zat voordat hij aan de slag kon X in Nieuw-Zeeland. Ze zouden het verhaal en het Pearl-personage via FaceTime bespreken en vervolgens aan het script werken. Tijdens een optreden op het Savannah College of Art and Design tijdens het 25e SCAD Savannah Film Festival, sprak Goth meer over het scriptproces – en onthulde dat de griezelige glimlach die Pearl aan het einde van de film geeft, iets was waar West net aan dacht toen ze op de set die dag.

Als je hebt gekeken Parel – en dat zou je ook moeten doen, zoals zowel JimmyO als Martin Scorsese het aanbevelen – je zult je zeker het moment herinneren waarop Goth een monoloog levert die ongeveer acht minuten duurt (en ze doet het ongelooflijk, betoverend). Goth zei tegen de studenten van het Savannah College:Het schrijfproces voor die monoloog weerspiegelt wat het hele schrijfproces voor het script eigenlijk was. Ik zou in het soort streamstijl schrijven [of] bewustzijn, en dan zou ik dat uitsturen naar… [West]. Ik schreef vaak ‘s ochtends, ik stond heel vroeg op, ik zette mijn koffie, zette mijn computer met uitzicht op mijn appartement en ik begon gewoon te schrijven. En ik zou het naar hem opsturen, en hij zou dat in het scriptformaat opnemen, want ik heb nog nooit een script geschreven, ik heb nooit scenarioschrijven gestudeerd. Dus dat was een beetje hoe het werkte. Hetzelfde geldt voor de monoloog. … Een grote inspiratiebron voor mij voor die monoloog was, ik weet niet of je die ooit hebt gezien Honger door Steve McQueen? Weet je, er is die ongelooflijke scène met Michael Fassbender en de camera’s op hem, hoe lang ook, en ik heb dat altijd een geweldige scène gevonden. Je kijkt ernaar als acteurs als je films kijkt, en je denkt: ‘Dat ga ik doen.’

Wat betreft het moment waarop Pearl ongeveer twee minuten lang een zenuwslopende glimlach geeft terwijl de aftiteling over haar gezicht verschijnt: “(West) zei: ‘Waarom houden we je gezicht niet even vast en kijken wat er gebeurt?’ Ik dacht: ‘Ja, oké, Ti… laat het maar bij mij.’ Ik denk dat hij gewoon zei: ‘Kijk wat er gebeurt aan het einde van de film. Als er niets komt, doen we gewoon een stilstaand beeld en het zal geweldig zijn. We spelen er maar mee. Veel plezier.’

X werd in 1979 geplaatst. Parel draait de klok terug naar 1918 om het volgende verhaal te vertellen:

Pearl zit vast op de geïsoleerde boerderij van haar familie en moet voor haar zieke vader zorgen onder het bittere en aanmatigende toezicht van haar toegewijde moeder. Verlangend naar een glamoureus leven zoals ze in de films te zien is, komen Pearls ambities, verleidingen en repressies allemaal samen in het verbluffende, op technicolor geïnspireerde oorsprongsverhaal van X’s iconische schurk.

Goth, die werd begraven onder ouderdomsmake-up om Pearl in te spelen X, laat die make-up achterwege om de rol in deze prequel opnieuw te spelen. Ze wordt in de cast vergezeld door David Corenswet (De politicus), Matthew Sunderland (De nachtegaal), Tandi Wright (Alibi), en Emma Jenkins-Purro (The Brokenwood Mysteries).

Parel werd geproduceerd door A24, Jacob Jaffke, Harrison Kreiss en Kevin Turen, met Goth, Dennis Cummings, Sam Levinson, Ashley Levinson, Karina Manashil, Scott Mescudi en Peter Phok als uitvoerende producenten.

Goth speelde ook het laatste meisje Maxine in Xen zal die rol opnieuw spelen in het vervolg MaXXXinedie zich afspeelt in de jaren ’80.

Ben je fan van X en/of Parel? Deel uw mening over deze films – en Goth’s uitvoeringen daarin – door hieronder een reactie achter te laten.

Pearl Mia Goth Ti West

By rhfhn