The Nightmare Before Christmas, Henry Selick, Tim Burton

Aangezien de naam van Tim Burton recht boven de titel van De nachtmerrie voor Kerstmis, gingen velen ervan uit dat hij de stop-motion-animatieklassieker regisseerde. Terwijl Burton het verhaal en de karakters van De nachtmerrie voor Kerstmis, was het Henry Selick die de film regisseerde. Selick ging aan het roer James en de grote perzik, Apenbeen, Coralineen de onlangs uitgebrachte Wendell & Wildmaar hij wil graag een beetje eer voor zijn speelfilmdebuut.

Tijdens een gesprek met The AV Club zei Henry Selick dat hij “won menig barweddenschap” over wie echt regisseerde De nachtmerrie voor Kerstmis, eraan toevoegend dat de naam van Tim Burton pas enkele weken voordat de film werd uitgebracht aan de titel werd toegevoegd. “Dat was een beetje oneerlijk omdat het niet heette De nachtmerrie van Tim Burton tot drie weken voordat de film uitkwam,‘ zei Henry Selick. “En dat zou ik prima vinden, als ik me daarvoor had aangemeld. Maar Tim was in LA om twee speelfilms te maken terwijl ik die film regisseerde, en ik bedoel, Tim is een genie – of hij was zeker in zijn meest creatieve jaren. Ik vond zijn verhaal altijd perfect en hij ontwierp de hoofdpersonen. Maar het was echt ik en mijn team van mensen die dat tot leven brachten.

Henry Selick voegde eraan toe dat als je Danny Elfman vraagt, hij van mening is: De nachtmerrie voor Kerstmis om zijn film te zijn. “Toen we klaar waren met de film, was het zo grappig omdat hij naar me toe kwam en mijn hand schudde. ‘Henry, je hebt geweldig werk geleverd door mijn liedjes te illustreren!’ En hij was serieus, en ik vond het geweldig!’ legde Selick uit. “Prima. Maar mijn ding was dat ik daar lang genoeg zou blijven hangen tot mensen echt zeggen: ‘O, die kerel Henry, hij doet dingen.’ En dus op de lange termijn, vooral met Coraline en deze film, ik bedoel, Coraline is gebaseerd op een heel goed boek van Neil Gaiman. Dat deed geen pijn. Wat dit betreft, is mijn medewerker Jordan Peele – en dat is de reden waarom we dit hebben kunnen opzetten. Dus ik vind het heel erg leuk om samen te werken. Maar ik ben degene die het team leidt om de film te maken.“Henry Selick’s” Wendell & Wild wordt nu gestreamd op Netflix, en je kunt hier een recensie van onze eigen Cody Hamman bekijken.

By rhfhn