De posters voor de film lezen allemaal De nachtmerrie voor Kerstmis van Tim Burton. Maar officieel, technisch en hoe je het ook snijdt, Tim Burton deed het niet de film regisseren. de directeur van Nachtmerrie voor kerst is Henry Selick, de stop-motion animator die ook maakte James en de grote perzik en Coraline. Burton creëerde het verhaal en ontwierp de personages, maar hij regisseerde niet de eigenlijke film.

Toch nemen de meeste mensen, vanwege de bezittelijke titel op de poster, gewoon aan dat Burton regisseerde Nachtmerrie — iets dat Selick zelf “een beetje oneerlijk” noemde in een recent interview met The AV Club voor zijn nieuwe film, Wendell & Wild. Zoals Selick het uitdrukte, de hele titel van de film, en de verwarring die daarop volgde…

…was een beetje oneerlijk omdat het pas drie weken voordat de film uitkwam Tim Burton’s Nightmare heette. En dat zou ik prima vinden, als ik me daarvoor had aangemeld. Maar Tim was in LA om twee speelfilms te maken terwijl ik die film regisseerde, en ik bedoel, Tim is een genie – of hij was zeker in zijn meest creatieve jaren. Ik vond zijn verhaal altijd perfect en hij ontwierp de hoofdpersonen. Maar het was echt ik en mijn team van mensen die dat tot leven brachten.

Bespeur je enige schaduw in de zin “hij was zeker in zijn meest creatieve jaren”? Misschien een smoes?

De nachtmerrie voor Kerstmis
Walt Disney Afbeeldingen

Als ik Selick was, zou ik ook een beetje verontrust zijn. Hij regisseerde een van de meest geliefde films van de jaren negentig, en ik denk dat als we 100 mensen op straat zouden vragen wie de film regisseerde, minstens 90 Tim Burton zouden zeggen. Dat wil niet zeggen dat Burton niet enorm belangrijk was voor het maken van de film – dat was hij wel. Maar Selick was dat ook.

Selick’s nieuwe film, Wendell & Wild, wordt nu gestreamd op Netflix. Wederom werkt Selick samen met een dynamische regisseur: Jordan Peele. Maar terwijl Peele en Selick samen de film schreven, is Selick opnieuw de enige regisseur. Maar deze heeft geen titel Wendell & Wild van Jordan Peele.

De 12 donkerste kerstfilms aller tijdenBy rhfhn