Het is drie lange jaren geleden dat we iets hoorden van Swinomish, Black Belt Eagle Scout uit Washington, maar vandaag keert het indierockproject van Katherine Paul terug met de nieuwe single ‘Don’t Give Up’.

“Don’t Give Up” is een volhardend nummer dat naadloos fladdert tussen stabiele momenten van kalmte en brullende kakofonen van shoegaze-geïnspireerde gitaren. “Langzame, belangrijke liefde/ Het houdt me in leven”, zingt Paul in de openingsregels. “Je wilde een tweede kans op leven / Nou, je leeft.” De titel van het nummer is niet echt een peptalk, maar een weerspiegeling van persoonlijke groei: ‘Ik geef niet meer op’, herhaalt ze in het refrein.

“Tijd doorbrengen met het land en op het water zijn manieren die mijn band met mijn voorouders en met mijn cultuur versterken”, zegt Paul over de inspiratie achter de baan. “Het helpt mijn geest te genezen en is de vorm van zelfzorg die me het meest helpt. De tekst ‘I don’t give up’ betekent in leven blijven. Ik heb dit nummer voor mij geschreven, maar ook voor mijn gemeenschap en iedereen die te maken heeft met uitdagende psychische problemen om ons eraan te herinneren hoeveel een rol onze verbinding met de omgeving speelt in ons genezingsproces. Aan het einde van het nummer, toen ik ‘het land, het water, de lucht’ zing, wilde ik het zingen zoals mijn overleden grootvader Alexander Paul Sr. zong in de grote drumgroep van onze familie – vanuit het hart.’

In lijn met de thema’s van “Don’t Give Up” van geestelijke gezondheid, werkte Paul samen met kunstenaar Willow Tomeo op t-shirts waarvan de opbrengst naar Chief Seattle Club ging, een organisatie die ten goede komt aan niet-gehuisveste inheemse mensen in Seattle – een hotspot voor de vermisten en vermoorde inheemse vrouwen en mensen epidemie. Koop je t-shirt op de Saddle Creek-website.

Aan de andere kant van de vijver heeft Paul ook een korte reeks headliner-tourdata in het VK / EU aangekondigd, beginnend in Manchester op 24 februari en eindigend in Dublin op 5 maart. Ga naar Ticketmaster voor je tickets en luister hieronder naar ‘Don’t Give Up’ van Black Belt Eagle Scout.

Sinds het delen Op het feest met mijn bruine vrienden – die we terecht een van de beste albums van 2019 hebben genoemd – Black Belt Eagle Scout staat op de soundtrack van de FX-serie Reserveren Honden, evenals op Dig Me In: A Dig Me Out Covers Album het doen van Sleater-Kinney’s “It’s Enough.”By rhfhn